Skal ta betalt for nedlasting

I dagens Aftenposten kan vi lese at NRK planlegger å ta betalt for sitt innhold etter at det har ligget tilgjengelig gratis i 30 dager etter sending. De første 30 dagene etter sending vil altså programmene være gratis tilgjengelige på NRK.no som i dag, men etter 30 dager overtar NRK Aktivum programmet, pakker det sammen med ekstramateriale og selger det som nedlastbare produkter.nrk_l

Ikke overraskende står kritikerne i kø for å fortelle hvor uhørt det er at NRK skal ta seg betalt for sitt innhold. Vi betaler jo NRK-lisens ! IKT Norges Per Morten Hoff sammenlikner det med å dele ut gratis heroin (!!!) for å gjøre brukerne avhengige. Snakk om skivebom !

Tvert imot, jeg vil berømme NRK for å tenke kreativt og nyskapende. Å finen en forretningsmodell som gjøre det mulig å ta ekstra betalt fra de som ønsker mer enn standardproduktet er genialt. Og det skjer uten at det går på bekostning av NRKs primære oppgave: lisensfinansiert allmenkringkastning.

NRK sier til og med at de ikke vil kopibeskytte materialet, og synes det er greit hvis en kunde vil låne bort sitt produkt til en venn. ”Piratmarkedet vil alltid eksistere på nett” er deres pragmatiske hodning. Tenk om musikkbransjen hadde vært så smarte. De som piratkopierer ville sannsynligvis ikke betalt likevel.

Det NRK oppnår er at de som er mest interessert vil velge å betale for produktene og ekstramaterialet. På den måten vil NRK kunne kapitalisere på alt det ekstra materialet som de likevel sitter på, og samtidig tilby et bedre produkt til de ivrigste seerne. En typisk vinn-vinn situasjon.

For de som ikke ønsker å betale, så vises programmene fortsatt på TV, og er i tillegg tilgjengelig gratis i 30 dager på NRK.no . Det dekkes av lisensen.

Det er et glimrende eksempel på hvordan man kan øke verdiskapingen ved å forbedre forretningsmodellen.

Heia NRK !!!

PS! NRK gikk senere på dagen i dag og og dementerte artikkelen i Aftenposten. Materialet som skal selges gjennom NRK Aktivum er programmer som NRK ikke har de kommersielle rettighetene til, og som uansett blir fjernet fra NRK.no etter 30 dager.

You may also like...

Legg inn en kommentar